I Tjing - Het Boek der Veranderingen


Introductie I Tjing


Het boek der veranderingen heeft grote invloed gehad op Chinese filosofie over de afgelopen drie duizend jaar. De I Tjing zorgt voor een diepgaand begrip van het leven gebaseerd op juiste principes. Daarom is het een boek van wijsheid geworden en staat het aan de basis van het Taoisme en Confucianisme.


Ook in het Westen heeft de I Tjing enorm aan populariteit gewonnen. De bekende psycholoog Carl Gustav Jung, bekend van zijn onderzoek naar het onderbewuste was een groot fan.


De waarzegger gebruikt het I Tjing orakel als wegwijzer voor je toekomst. Hier legt de waarzegger uit hoe het werkt.


Hoe I Tjing werkt


Het is belangrijk dat je geest helder en gericht is. De reden is dat het I Tjing orakel als wegwijzer dient voor de vraag die je hebt. Het boek der veranderingen is een wegwijzer voor je levenspad, geen deterministische indicatie van het lot. Jij maakt je eigen realiteit.


Je moet drie munten zes keer gooien. Het I Tjing orakel geeft aan of je een Yin of Yang lijn hebt gegooid. Of een lijn Yin of Yang is hangt af van de uitkomst van de munten. Elke munt kan of Yin of Yang zijn


Lijnen Munten


Als alle drie de munten vol Yang of vol Yin zijn (drie keer hetzelfde) dan is een 'veranderende lijn' aanwezig.

De vier uitkomsten die mogelijk zijn:


Volle yin
Yang
Yin
Volle yang

Een veranderende I Tjing lijn betekent dat er een tweede hexagram ontstaat. In dit hexagram verandert de volle Yin lijn in een Yang lijn en andersom.

Dit tweede hexagram moet ook worden geïnterpreteerd in je I Tjing advies. Het resultaat van je vraag aan het orakel geeft dit aan.


I Tjing orakel

De I Tjing onderdelen


De 64 I Ching hexagrammen zijn het instrument waarmee het orakel betekenis geeft aan typische levenssituaties. Een I Tjing hexagram bestaat uit twee trigrammen. Het trigram bestaat weer uit drie lijnen.

Deze lijnen zijn of gebroken of niet doorbroken. De niet doorbroken lijn is Yang, de gebroken lijn is Yin.


Hexagrammen Trigrammen

Het concept van Yin en Yang is ook van belang voor de I Tjing betekenis. De Yin en Yang principes duiden erop dat krachten die op het eerste gezicht tegengesteld zijn eigenlijk verbonden en afhankelijk van elkaar zijn.

Het concept van Yin en Yang ligt aan de grondslag van vele Chinese wijsheden zoals het Taoisme en Confucianisme.


Yang lijnen worden omschreven als mannelijke energie. Het is actief, sterk en wijst op inspiratie. Het is de creatieve kracht vanuit de Hemel. Yang wordt omschreven als: snel, hard, solide, gericht en actief.Yin lijnen worden omschreven als vrouwelijke energie. Het is ruimte, zacht en wijst op de realiteit. Het is de realiteit, Hemel die wordt gemanifesteerd in Aarde. Yin wordt omschreven als: langzaam, zacht, diffuus en ontvankelijk.


Terug naar I Tjing I Tjing orakel Terug naar de hoofdpagina